Gode råd ved oppstart

Du kan lære av andre

Gode råd kan være godt å ha med seg. Mange har begynt før deg med  turisme, videreforedling og matutsalg – og det er greit å lære av andres erfaringer.

(Fra Hanen og Småbruket, Lev Landlig nr 6/2010):

brimi

Brimi sæter i Lom.

1. Kontakt Mattilsynet i begynnerfasen av ideen din. Skal du lage egne produkter må du ha godkjent produksjonskjøkken, godkjent kjøle- og fryselinje, godkjente løsninger i utsalget og for servering. Sammen med Mattilsynet finner dere løsninger på gamle hus og nye innredninger og tilpasninger.

2. Ha gode produkter som skiller seg litt ut. Vær særegen, og få fram det lokale preget. Ha en klar profil når det gjelder vareutvalg og rendyrk den. Mat og mattradisjoner med lokalhistorisk forankring selger, men en vri med nye smaker kan også være en fordel.

3. Finn ut hvilken åpningstid du og familien ønsker, eller kan leve med. Legg opp ambisjonene etter det. Er du åpen for å ha kunder rundt deg hele døgnet, kan du ha rømmeutsalg, servering og samtidig ha overnatting i gamle seterstua. Ønsker du å ta kveldsstellet sjøl og kunne ha fri om kvelden, henger du opp plakat på grinda med åpningstid på dagtid for rømmeutsalg og servering.

4. Skilt er viktig, kunden må finne fram til deg. Egne skilt er ikke lov på offentlig vei, kun på privat vei. Organisasjonen Hanen er Statens Vegvesens behandlingsorgan for søknader om skilt langs offentlig vei. Ta kontakt medHanen for skjema og informasjon, se også link under selvbetjening.

5. Også setra må markedsføre seg, for å få kundene inn på rett setervei. Markedsføring er en investering for å tjene penger. Lag en god markedsplan, der du bestemmer – hvor mye penger kan jeg bruke, hvor skal jeg annonsere for best å nå mine kunder, hvordan gjør jeg det (annonse, artikkel, plakat. brosjyre ….).

6. Nettverk er lurt, både for å ha noen å snakke med som har holdt på ei stund, og for å hjelpe hverandre. Hanen er en god organisasjon for småskalabedrifter innen gardsmat og bygdeturisme. Det finnes også helt sikkert et reiselivsretta nettverk nær deg som det kan lønne seg å delta i, for å bli med i sommerbrosjyrer og fellesannonser, få tilbud om møter og kurs mm. Eller kanskje setrene i området kan starte sitt eget nettverk? Slik som de har gjort i Snåsa, Sunndal og Nord-Østerdal. Finn link til seternettverk og enkeltsetre under kapitlet viktige lover og nyttige linker.